Zehra Budunç - Bursa Selanik Göçmenleri
Headlines News :
Ana Sayfa » , , » Zehra Budunç

Zehra Budunç

Bursa Selanik Göçmenleri Tarih: 20 Ekim 2015 Salı | 19:02


Türkiye'nin ilk kadın belediye başkan yardımcısı
1896 Selanik doğumludur.

Yunan işgali altında Bursa'da Ankara'ya bağlı gizli örgüt kuran yurtsever Türk kadını ve 8. dönem Bursa milletvekili. Öğretmenlik yaptı, kardeşi Nazike, Saide ve Leman hanımlarla birlikte Bursa'da Bizim Mektep adıyla bir özel okul kurdu. 1921'de Batı Cephesi'nce Bursa'da bir gizli haberalma ve casusluk örgütü kurmak üzere görevli olarak gönderilen Yüzbaşı Tahir Bey'i okulunun Paşa Konağı adı verilen yönetim binasının bodrumunda sakladı, öğretmen Erturan (Uğuralp) Bey ile birlikte, onun gizli bir haberalma örgütü oluşturmasına yardımcı oldu. Bir başka örgütün lideri olan Semih (Hızıroğlu) Bey ile tanıştırdı, ancak bu ikisi arasında anlaşma sağlanamadı. Bir süre sonra yakalandı ve Yunanistan'a sürgün edildi; Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra döndü. Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı, ilçe ve il yönetimlerinde görev aldı. Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildiği 1930'dan sonraki ilk seçimden itibaren, Bursa Belediye Meclis üyeliğine seçildi ve Türkiye'de ilk kez belediye başkan yardımcılığına seçilen ilk kadın oldu. 

Bu konuyla ilgili haber, Bursa'da yayımlanmakta olan 14 İkinciteşrin (Kasım) 1934 tarihli Kardeş Gazetesi'nde şöyle verildi:

Belediye Reis Muavinliğine Zehra Hanım Çoklukla Seçildi
Yeni Belediye Meclisimiz bir belediye reis muavinliğinin idhasına karar vermiş ve bu muavinliğe daimi encümen azasından sabık (Bizim Mektep) müdürü Zehra Hanım seçilmiştir.
Bir hanımın belediye reis muavini seçilmesi Türkiye'de ilk defa vukua gelen bir hadise olmak itibariyle, Bursa bu işte memlekete örnek teşkil etmesi lazım gelen bir yenilik göstermiştir. Saniyen Zehra Hanım gibi memlekete müşkil şerait içinde bilfiil hizmet etmiş bir hanımı seçmek dolayısıyla belediye meclisimiz büyük bir kadirşinaslıkta bulunmuştur. Bunlardan başka Zehra Hanım öteden beri herkesin derdiyle alakadar olup çare aramaya alışkın ve bu işe kendini vakfetmiş bir hanımdır. Bu itibarla reis muavini seçilmesi tam yerinde bir hareket olmuştur. Meclisimizi ve Zehra Hanım'ı tebrik ederiz.

Zehra Budunç, Bursa'da çağdaşlaşma etkinliklerinde ön sıralarda yer aldı. 1930'da İnkişaf İdman Yurdu Bandosu'nun, 1937'de Bursa Belediyesi Müzik Evi'nin Kuruluşlarında emeği geçti.

1946 seçimlerinde CHP listesinden Bursa milletvekili seçilerek TBMM'ye katıldı. 1950'de seçilemedi, siyasi yaşamdan çekildi ve İstanbul Büyükada'ya yerleşti. 1967'de ölümüne değin sade bir yurttaş olarak yaşadı.

Kaynak:
Bursa Defteri, 1.Sayı,  Mart 1999, sayfa 89


Bu Makaleyi Paylaş :

0 yorum:

Bu yazımız hakkında

düşünce ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın..!

"Muhacir diye küçümsenenler,
tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar,
yani 'düşmanla sonuna kadar dövüşenler'
çekilen ordunun ri'cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler,
ve düşman karşısında kaçmak,
çekilmek nedir bilmeyenlerdir.

Muhacirler, kaybedilmiş ülkelerimizin
milli hatıralarıdır."

Mustafa Kemal Atatürk,
17 Ocak 1931

Translate

 
Support : Creating Website | Bursa Selanik Göçmenleri | ha_ay
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Bursa Selanik Göçmenleri - All Rights Reserved