Yıldırım Bayezit, kazandığı bir zaferi kutlamak için o yıl erkek çocuk dünyaya getiren bütün annelere ulufe (maaş) dağıtmış. Yetmişlik dul bir kadın da ulufe istemiş sultandan. Atlamış önüne sultanın, "Ulufemi isterim, hakkımı isterim!" demiş. " Be hey koca kadın, senin bu yaşta hiç çocuğun olur mu?" diye itelemişler yaşlı kadını. Kadın da: "Çocuk doğurmadım ama, bir çınar diktim; bu ondan daha mı değersiz!" demiş sultana. Cevabı pek beğenen Sultan Bayezit, bu kadına da ulufe verilmesini emretmiş. İşte kadının diktiği bu ağaca Ulufeli Çınar, çınarın çevresinde kurulan mahalleye de Koğukçınar adı verilmiş.
Bursa'da çınarlar bir çocuk sevgisi kadar ilgi görür. Çınar dikmek evlat yetiştirmekle bir tutulur Bursa'da. Hatta çoğu aile, çocukları doğduğunda, onun adına bir çınar diker, çınar kadar ömürlü, çınar kadar azametli ve çınar kadar köklerine bağlı olsun diye...
Bursa'daki tüm çınarların nüfus kağıtları yakalarına asıldı "anıtsal ağaçtır, kesilemez" diye de bir uyarı... Bursa'da bugün tescil edilmiş 636 tarihi çınar olduğu belirlenmiştir.
Kaynak:
Ölümünün 40. Yılında Tanpınar Anısına
BURSA DENEMELERİ
1.Basım Ocak 2002 sayfa:46,47
0 yorum:
Bu yazımız hakkında
düşünce ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın..!