Osmanlı, Rumeli’ye ilk adımlarını 1345 yılında atmıştır. Fethedilen yerlerde, bu yerlerin Türkleştirip İslamlaştırılması konusunun merkezinde olduğu bir iskân politikası (İstimalet Politikası) güdüldüğü için, burada da amaç Anadolu’dan belirli sayıda Müslüman nüfusun bu bölgeye getirilmesiydi. Özellikle Balkan yarımadası başta olmak üzere fethedilen bölgelere yıllar içerisinde 5 milyon kadar Türk yerleştirilmiştir.
Bu yollarla, Türk nüfusun yanında 150 yıllık bir süre zarfında Rumeli coğrafyasında kültürel ve sosyal olarak Türkleşen ciddi bir nüfus da oluştu. Türk-Yunan Mübadelesi öncesinde gerçekleşen diğer göçlerde bu nüfusun bir bölümünün yeniden Anadolu’ya geldiği görülse de Türklüğün ve İslam’ın etkisi yüzyıllarca bu topraklarda varlığını sürdürdü.
1381 yılında Osmanlı’nın fethettiği ancak 1913’te Yunan hâkimiyetine bırakılan ve 1325 Selanik Salnamesinin verilerine göre göre nüfusunun %51’ini Müslümanların oluşturduğu Selanik ve Makedonya gibi yerleşim alanlarında yaşayan Türk ve Müslümanlar için hayat, bu işgalin ardından oldukça zorlaşmıştı. Artık hem köken, hem de dinsel açıdan ‘azınlık’ konumunda yaşayacaklar ve savaş ortamında karşılaşacakları zorlukları az çok biliyorlardı.
Kaynak: Gökhan Sezer
"Bir Göçmen Kenti Olarak Bursa ve Bursa'nın Mübadilleri"
"Bir Göçmen Kenti Olarak Bursa ve Bursa'nın Mübadilleri"
0 yorum:
Bu yazımız hakkında
düşünce ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın..!