Mübadele kapsamında Bursa’ya göç edenlerin büyük bölümünün Makedonya’dan göç ettiğini belirtmiştik. Makedonya olarak ifade edilen bölgenin 19. Yüzyılın ikinci yarısı için Selanik, Drama, Langaza, Vodina, Manastır, Serfice, Kosova’nın Üsküp Sancağı gibi yerleşimleri kapsayan bir Makedonya olduğunu söylemek mümkündür.(1)
Bu yerleşim yerleri içerisinden Drama, Langaza ve Vodina’nın, Bursa’ya göç eden mübadillerin kaynak yerleşimleri arasında en çok yer tutan bölgeler olduğu görülüyor. Arapça yazılı 1927 Hüdavendigar Vilayeti(Bursa) Salnamesinde yer alan ve Bursalı yazar ve tarihçi Raif Kaplanoğlu’nun Bursa’da Mübadele kitabında yer verdiği verilere göre mübadillerin Bursa’da en çok yerleştirildiği yerleşim yerleri ise Mudanya, Orhangazi, Bursa merkez, Gemlik, Karacabey, Gürsu Görükle, Mustafakemalpaşa şeklinde sıralanıyor. Fakat Bursa için neredeyse her farklı kaynak nasıl ki farklı farklı mübadil sayıları veriyorsa, bu sayının yerleştirildiği köy ve ilçeler için de durum farklı değil.
En güvenilir kaynak olarak bakmak durumunda kaldığımız Arapça salname verilerinin çevirilerine bakıldığında dahi hesap hataları ve eksiklikler göze çarpıyor. Bu sebeple kesin rakamsal bilgiler vermenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Ancak Kaplanoğlu’nun aynı kitabındaki araştırmalarında yer alan bilgiler doğrultusunda, göçmenlerin geldiği bölgeler ve yerleştirildikleri bölgeler hakkında ayrıntılar vermek mümkündür.
Kaynak: Gökhan Sezer
"Bir Göçmen Kenti Olarak Bursa ve Bursa'nın Mübadilleri"
(1) Kaplanoğlu, op.cit., s. 16.
0 yorum:
Bu yazımız hakkında
düşünce ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın..!