Selanik’e en yakın kasaba olma özelliğini taşıyan bu kasabadan gelenler; Subaşı, Seyran, Yaylacık, Uluabat, Karakoca, Karacaoba, Harmanlı, Görükle, İrfaniye, İnesi, Demirtaş, Yaylacık ve Seyran gibi köylerde iskân edilmiştir. Buradan toplamda 500 hanenin üzerinde bir göç gerçeklemiştir.
Langaza’nın köylerinden Gırmıç ve Maraş, bu bölgeden en çok göç veren iki kaynak köy. Bir Müslüman mahallesi olan Maraş’tan gelen 165 hane göçmen Görükle ve İrfaniye’ye, Gırmıç’tan gelen 220 hane de Demirtaş ve İnesi’ye yerleşmiştir. Bunların dışında Çalı, Kavak, Yaykın, Nude, Pazarlı, Cami ve Solaklar gibi küçük köylerden de mübadiller gelmiştir.
Kaynak: Gökhan Sezer
"Bir Göçmen Kenti Olarak Bursa ve Bursa'nın Mübadilleri"
Merhaba,
YanıtlayınSilBenim atalarımda Selanik Langaza göçmenidir.
Bir çok akrabamızın Trakya, Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Çukurovada olduğu söyleniyor lakin gidiş geliş ve iletişim olmadığı için hepsi unutulmuş.
Kahramanmaraş Zeytin ılıcası selanik göçmenleri...
Ahmet AVCI
bizim de dedeler langaza göçmeni imiş Caner ökdem
YanıtlayınSilSelam, Bizim dedelerde Langaza göçmeniymiş,
YanıtlayınSilorada zamanında göç ederken bağı bahçesi tarlası toprağı ne olmuş? bilen varmı bunları Yunan hükümetinden geri talep edebilir miyiz ?
Bende langaza göcmeyim dedemin kimliğinde yazardı rahmetlinin fakat Lozan anlaşması sonucu haklarımızın kaybolduğunu duydum
YanıtlayınSilLangaza göçmenleri pomakmi
YanıtlayınSilPomak değil Türkmendirler..
SilBenim dedem drama 1908 doğumlu asim oğlu musa büktel 1922 de mudanya gelmişler ordan yalıçiftlik köyüne babanem ali çavuş kızı emine langaza dan
YanıtlayınSillangaza dedem olmuş ölüm kağıdını arıyorum
YanıtlayınSilnasıl bulabilirim
YanıtlayınSil