Biz Karamanoğullarıyız - Bursa Selanik Göçmenleri
Headlines News :
Ana Sayfa » , » Biz Karamanoğullarıyız

Biz Karamanoğullarıyız

Bursa Selanik Göçmenleri Tarih: 7 Aralık 2010 Salı | 02:01


4. Murat zamanında Karaman'dan Selanike göç ediyoruz;. ama sürgün deyin ,ama akıllıca birşey deyin. Neden biz acaba? Bizler iyi olduğumuz için mi yoksa kötü olduğumuz için mi gönderilmişiz?

Karamanoğlu Beyliği Osmanlıların başına bir dert miydi?.
Türkçeden başka dilin konuşulmasını yasaklayan Karamanoğulları, Osmanoğullarının en büyük rakibi idi. Anadoluda yaklaşık 230 yıl hüküm süren bu beylik, Türkmen beyliklerinin Osmanoğullarıdan sonra en önemlisi, en kudretlisidir. Merkezi Karaman (o zamanki adı Larende) olan geniş bir bölgede, güçlü bir devlet olarak hüküm sürmüş ve Büyük Selçuklu Devletinin halefi, Anadolunun hakimi olmak için Osmanlılarla mücadele etmişlerdi. Karaman Tacı bir prenslik değil, bir krallık sayılmıştır.

Konya'yı yani Türkiye Hâkanlığı'nın sabık başkentini ellerinde tutan Karamanoğulları, Selçuklular'ın halefi olarak kendilerini takdim eylemişlerse de, Osmanoğullarının jeopolitik vaziyetinden, gazalarının yarattığı prestijden ve hükümdarlarının emsalsiz dehâsından mütevellit bulunan rekabet ve üstünlüğü karşısında, bu iddiaları hayalden öteye gidememiştir. Anadolu Birliğini yapmak ve Türkiye Hâkanlığını yeniden inşa etmek istiyen Osmanoğullarına en büyük güçlük çıkartanlar, Karamanoğullarıdır. Osmanlıların şevket ve azametini zedelemek, mümkünse yıkmak için, Avrupa Hıristiyan devletleri ile bile ittifak akdetmişlerdir.

Karaman Türkmen Beyliği, 1250 yıllarından 1487ye kadar takriben 237 yıl sürmüştür. Fakat son yıllar, mutlak Osmanlı hâkimiyeti altında geçmiş ve Karamanoğulları, İçelde küçük bir toprak parçası ile iktifa eylemişlerdir. Karamanoğulları, 1308e kadar Türkiye Hâkanlığının bir parçasını meydana getirmişler ve Selçukoğullarına tabî olmuşlardır. Hattâ Selçukoğullarını İlhanlı boyunduruğundan kurtarmak için millî ihtilâller çıkarmışlar ve Memlûk Türkleri tarafından desteklenmişlerdir. Karamanoğullarının Orta Anadoluda prestijleri bu yüzden İlhanlı tahakkümünden bıkan Türk halk tabakaları arasında çok artmıştır.

Buradan anlaşılan şudur ki Karamanoğulları Osmanlının hakimiyeti altına girmeyi kabullenmemiş bir millettir. Karamanoğulları kendi benliklerini kolay kolay kaybetmeyen örf adet ve geleneklerine her zaman sahip çıkan dik başlı, inatçı bir kişiliğe sahiptir. Osmanlı da düşünmüş olmalı ki ancak böyle bir millet azınlık dahi olsa gittiği yerde benliğini kaybetmez kültürümüzü ve islamiyeti ancak onlarla yayarız düşüncesiyle oralara gitmişiz.
Bu Makaleyi Paylaş :

0 yorum:

Bu yazımız hakkında

düşünce ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın..!

"Muhacir diye küçümsenenler,
tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar,
yani 'düşmanla sonuna kadar dövüşenler'
çekilen ordunun ri'cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler,
ve düşman karşısında kaçmak,
çekilmek nedir bilmeyenlerdir.

Muhacirler, kaybedilmiş ülkelerimizin
milli hatıralarıdır."

Mustafa Kemal Atatürk,
17 Ocak 1931

Translate

 
Support : Creating Website | Bursa Selanik Göçmenleri | ha_ay
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Bursa Selanik Göçmenleri - All Rights Reserved